Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ


Φεμινισμός:αντίληψη και κίνημα που επιδιώκει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την διεύρυνση του ρόλου της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.
Στα λατινικά femina: γυναίκα,θήλυ.

wikipedia: Ο Φεμινισμός είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών, πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών, σε μεγάλο βαθμό παρακινούμενη από ή αναφερόμενη σε εμπειρίες γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση. Ως κοινωνικό κίνημα, ο φεμινισμός εστιάζεται κατά πολύ στον περιορισμό ή εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία.
Εντός ακαδημαϊκών χώρων, κάποιες φεμινίστριες εστιάζονται στην τεκμηρίωση της ανισότητας φύλου και των αλλαγών στην κοινωνική θέση και εκπροσώπηση των γυναικών. Άλλες ισχυρίζονται πως τοκοινωνικό φύλο και το βιολογικό φύλο (gender & sex), είναι κοινωνικές κατασκευές, ερευνούν την κατασκευή του φύλου και της σεξουαλικότητας, και αναπτύσσουν εναλλακτικά μοντέλα μελέτης των κοινωνικών σχέσεων.
Ο Φεμινιστικός πολιτικός ακτιβισμός συνήθως κάνει εκστρατείες σε θέματα όπως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας και της αναπαραγωγικής της ικανότητας, η ενδο-οικογενειακή βία, η άδειες και τα επιδόματα μητρότητας, διεκδίκηση ίσων μισθών για την ίδια εργασία (σήμερα παγκόσμια οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο για την ίδια εργασία και παίρνουν πολύ πιο γρήγορα προαγωγές, βλέπε αναλογίες ανδρών-γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες), η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις και η σεξουαλική βία. Τα θέματα που εξερευνώνται στον φεμινισμό περιλαμβάνουν τηνπατριαρχία, τα στερεότυπα (διακρίσεων λόγω φύλου και παραδοσιακών ρόλων των φύλων), την αντικειμενοποίηση, την προβολή της γυναίκας ωα σεξουαλικό αντικείμενο και την καταπίεση.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στα 1970' ο φεμινισμός και η φεμινιστική θεωρία ξεκίνησε από λευκές χριστιανές μεσο-αστές γυναίκες των περιοχών που ονομάζουμε "Δυση" και ασχολείτο με τα δικά τους θέματα, ενώ την ίδια στιγμή ισχυριζόταν πως εκπροσωπούσε όλες τις γυναίκες. Από εκείνη την εποχή, πολλές θεωρητικοί του φεμινισμού έχουν αντικρούσει την υπόθεση πως οι “γυναίκες” συνιστούν μία ομογενή ομάδα ατόμων με πανομοιότυπα συμφέροντα. Ακτιβίστριες φεμινίστριες ξεπήδησαν από διαφορετικές κοινότητες, και οι θεωρητικοί του φεμινισμού άρχισαν να μελετούν τους συνδυασμούς φύλου και σεξουαλικότητας, με τις άλλες κοινωνικές ταυτότητες, όπως η φυλή, το χρώμα, η οικονομική και μορφωτική τάξη. Πολλές φεμινίστριες σήμερα ισχυρίζονται πως ο φεμινισμός είναι ένα θεμελιώδες κίνημα που προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια τηε κοινωνικής τάξης, φυλής, κουλτούρας και θρησκείας και απευθύνεται σε θέματα που απασχολούν όλες τις γυναίκες κάθε κοινωνίας: για παράδειγμα την ακρωτηριασμός γυναικείων σεξουαλικών οργάνων στο Σουδάν, στην κεντρική Αφρική και στους αφρικανούς μετανάστες σε ευρώπη και αμερική, ή την επαγγελματική εξέλιξη στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Ταυτόχρονα, μελετούν τον βαθμό στον οποίο συγκεκριμένα θέματα, όπως ο βιασμός, η αιμομιξία, η καταπίεση και η μητρότητα, είναι οικουμενικά.
Δική μου άποψη: κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός της, το εμπόριο γυναικών ….καταδικαστέο, ακρωτηριασμός γυναικείων σεξουαλικών οργάνων απαράδεκτος ,η αντιμετώπιση της γυναίκας σαν υποδεέστερο ον μας πάει στην εποχή των σπηλαίων……. η σεξουαλική παρενόχληση ….έλεος μέχρι πότε???
Ναι για αυτούς τους λόγους ο φεμινισμός με βρίσκει σύμφωνη………… αλλά……

Πάντα υπάρχει ένα αλλά……….
ο φεμινισμός σαν προκάλυψη επειδή  βαριέμαι να είμαι γυναίκα ΟΧΙ ,μακριά από μένα!!!!
Ίσα δικαιώματα δεν σημαίνει αμπέχονο και τρίχα κάγκελο……
Ίσα δικαιώματα δεν σημαίνει βρίζω σαν λιμενεργάτης την ώρα της φορτοεκφόρτωσης…..(αγαπάμε τους λιμενεργάτες αλλά στην ένταση της δουλειάς η γλώσσα τους ξεφεύγει)
Ίσα δικαιώματα δεν σημαίνει ανοίγω τις μπύρες πιέζοντας τα μπουκάλια στην άκρη του τραπεζιού και πίνω μέσα από αυτά …….(ακολουθεί και ρέψιμο)
Ίσα δικαιώματα δεν σημαίνει χάνω την θηλυκότητα μου, ξεχνάω να βάλω το άρωμά μου ,να περιποιηθώ το εαυτό μου, να είμαι γατούλα ……………….

Ίσα δικαιώματα σημαίνει περπατάμε μαζί δίπλα ο ένας στον άλλον …….δεν είμαστε όμως ίδιοι, ίσοι ναι ,όχι ίδιοι………… Κρίκοι ο ένας μέσα στον άλλον όντα που αλληλοσυμπληρώνονται……. με διακριτούς ρόλους…….. Άλλος γεννάει ,άλλος τίκτει……..

Πόσο αστείο είναι να βλέπεις μια  «φεμινίστρια» να μην ξέρει πως αλλάζει μια καμένη  ασφάλεια, ή μια καμένη λάμπα ….
Το να αλλάξει το σκασμένο λάστιχο, μιλάμε για πανεπιστημιακή εκπαίδευση………
Αγαπημένες μου…. ο άντρας δεν κυοφορεί, δεν θηλάζει, άρα αυτός είναι ο ριγμένος στη μοιρασιά…….. δεν έχει εμμηνορρυσία ….πόσο απροστάτευτος!!!
Έχει όμως σωματική δύναμη, ας το παραδεχτούμε αλλάζει πιο εύκολα το λάστιχο….
Πάμε εκδρομή…. ποιός οδηγεί? Πρέπει να στρώσεις τα χαλιά, τον φωνάζεις… του κάνεις παρατήρηση που ξέχασε να ποτίσει τον κήπο …(είναι λες δική του δουλειά)….
Προσφέρεται να αλλάξει το μωρό, του φωνάζεις ότι θα το «σπάσει»………..
Μπαίνει στην κουζίνα (σου) ,του φωνάζεις ….θα τα κάνει χάλια……….. κ.λ.π. κ.λ.π.
Μήπως τους φωνάζουμε πολύ? Μήπως πρέπει να απαιτήσουν ίσα δικαιώματα?
Επομένως υπάρχουν ρόλοι…… έτσι μάθαμε ,έτσι θα είναι (εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν)……

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ:  Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου